Tafels en Deeltafel in groep 5/6

mpampus@startblokachterveld.nlGroep 5/6

In groep 5/6 zijn we druk bezig met het leren van tafels. Groep 5 is bezig met de tafels van 1 tot 10 en groep 6 is bezig met de deeltafels van 1 tot 10. De kinderen uit groep 5/6 krijgen als huiswerk mee dat ze de tafels gaan automatiseren. Automatiseren betekent dat je het uit je hoofd gaat leren. Als we bijvoorbeeld de tafel 6×6 zeggen dat je dan gelijk het antwoord weet. Dus niet dat je eerst 5×6 uitrekent en dan er 6 bij optelt. Het is dus belangrijk dat de kinderen de tafels uit hun hoofd kennen zonder te hoeven rekenen.

Het automatiseren van de tafels is nodig om later in de bovenbouw grote sommen te kunnen maken als 532 x 24. Het is dus belangrijk dat je kind de tafels goed beheerst.

De kinderen krijgen allemaal een ‘paraplu’ waarop ze hun eigen voortgang kunnen bijhouden. Dit is dus eigenlijk een aftekenlijst om bij te houden welke tafels je al hebt behaald en welke je nog moet doen. Elke dinsdag krijgen ze dan een ‘toets’ om te kijken of ze het gehaald hebben. Uiteindelijk kunnen de kinderen ook hun tafeldiploma behalen!

Op deze website staan 8 creatieve tips om tafels te oefenen.

Er zijn online ook verschillende websites die tafels aanbieden. Hierbij leren de kinderen spelenderwijs de tafels.