Techniekweek 2020

evoorburg@startblokachterveld.nlGroep 6/7, Groep 8, Algemeen, Groep 1/2, Groep 3, Groep 4/5, Groep 5/6, Groep 8

De opdracht van de techniekweek was: Ontwerp een voertuig dat zo ver mogelijk kan rijden met behulp van lucht. Daarbij moest het voertuig aan de volgende eisen voldoen:

  • Er moet in elk geval een duplo poppetje op vervoerd kunnen worden.
  • Er moet een voor en achterkant aan het voertuig zitten.
  • Na het aanbrengen van verbeteringen kan het voertuig een grotere afstand afleggen dan bij de eerste test.

De techniekweek is geopend met een filmpje waarin de leerkrachten de leerlingen uitnodigen om mee te denken over het ontwerpen van voertuigen die voortbewegen door middel van lucht. Vervolgens zijn de leerlingen in alle groepen aan de slag gegaan met de verschillende fasen van het model van Designful Thinking. 

De leerlingen zijn gestart met de fase van het inleven, hierbij wordt er gezocht naar beeldmateriaal om inspiratie op te doen voor de ontwerpen van het voertuig en wordt er gesproken over alle mogelijkheden. Vervolgens worden er ontwerpen gemaakt door de leerlingen. Zodra de ontwerpen goedgekeurd zijn mogen de plannen uitgevoerd worden. De kinderen gaan de voertuigen daadwerkelijk maken, hierbij mogen ze gebruik maken van allerlei soorten materialen. Er waren groepen leerlingen die aan de slag gingen met bouwmaterialen als lego en knex, er zijn groepen met hout aan de slag gegaan maar ook groepen die met kosteloos materiaal hebben gewerkt. Fantastisch om te zien hoe de creativiteit van de leerlingen hier naar boven komt. Zodra het voertuig af is vindt er een heuse testronde plaats, er wordt kritisch gekeken naar het voertuig en er wordt gecheckt of het voldoet aan de vooraf opgestelde eisen. De laatste veranderingen aan het voertuig worden doorgevoerd totdat de leerlingen tevreden zijn over het resultaat. Het is een prachtig proces waarbij er in alle groepen gewerkt is aan dezelfde opdracht op geheel eigen niveau van de leerling.