Verf maken met Evelien Kooloos

mpampus@startblokachterveld.nlGroep 4/5

Afgelopen donderdag kregen wij een workshop verf maken van Evelien Kooloos. We hebben deze workshop te danken aan Mara! Mara heeft meegedaan met een raad wedstrijd en heeft deze wedstrijd gewonnen. Haar prijs was een workshop verf maken voor de hele klas! 

Evelien kwam bij ons in de klas en ze begon te vertellen over Leonardo, een jongen die graag wilde schilderen. Hij begon als eerst als schilder knecht maar daar was hij te goed voor dus toen in hij voor zichzelf begonnen. In de tijd van Leonardo moesten de mensen zelf verf maken. Ze gingen op zoek naar kleurstoffen die voorkomen in de natuur, denk hierbij aan gras of rode bieten. De gevonden kleurstoffen die gevonden waren in de natuur mengde ze met water of met olie. Dan kreeg je waterverf of olieverf.

Leonardo was voor zichzelf begonnen en hij deed het erg goed. Op een dag kwam een rijke man langs met de vraag of hij een portret kon maken van zijn vrouw. Dat wilde Leonardo wel, jaren was hij bezig met dit schilderij! Dit is nu een van zijn bekendste schilderijen namelijk de Mona Lisa. Samen met de klas hebben we verschillende varianten van Mona Lisa bekeken, er bestaat zelf eens Mono Lisa gemaakt van lego.

Toen mochten de kinderen zelf verf gaan maken. Ze kregen per tweetal een krijtje met kleurstof en dat krijtje moesten ze helemaal fijn malen.  Het fijngemalen kleurstof werd erna gemengd met eiwit. Als je dit goed genoeg mengt dan krijg je verf.

Als laatste kregen de kinderen de opdracht om een Mona Lisa te schilderen met hun eigen gemaakte verf.

Hieronder een aantal gemaakte Mona Lisa’s. De prachtige werken zijn te bewonderen in het lokaal van groep 4/5!